-
Connective Change Compass
1 2 3 4 5
Om deze tool te kunnen waarderen moet je zijn ingelogd. Ga naar inloggen of maak een nieuw account aan.
Voor de Connective Change Compass wordt het dagelijkse werk als uitgangspunt gebruikt. Met deze tool krijgen zowel de leidinggevenden als de medewerkers inzicht in de samenhang tussen de organisatorische elementen en menselijke dynamieken. Men ziet helder wat te veel aandacht krijgt, wat onderbelicht is en wat scheef zit. De tool heeft tot doel innovatieve werkwijzen te creëren.
- Auteur
- Monique de Neef
- Level
- Gemiddeld
- Aantal mensen
- 5-10
- Tijdsduur
- 2 dagen
- Materialen
- Connective Change Compass model en bijbehorende werkbladen
- Logistiek
- Mensen werken in groepjes van 5 personen. Elk groep presenteert de bevindingen.
- Rating
BeschrijvingElk probleem of vraagstuk kan een ingang vormen om te werken met dit model.
Resultaat
Stap 1 – alle spelers in het veld inventariseren
Stap 2 – verdiepen in hun ervaringen, meningen en zienswijzen, en de onderlinge relaties
Stap 3 – de huidige situatie verkennen op dieper niveau alle elementen en hun samenhang te zien
Stap 4 – de 4 belangrijkste kernwaarden ontdekken
Stap 5 – ontdekken vanuit Presencing wat mag ontstaan, de nieuwe situatie leren zien vanuit alle spelers
Stap 6 – wat mag in huidige werkwijzen behouden worden, wat aanpassen, wat loslaten
Stap 7 – wat mag als eerste vorm krijgen
Stap 8 – ontwerp experiment
Stap 9 – ervaringen delen, de stappen 1 t/m 6 nog eens langs
Stap 10 – definitieve keuze voor experiment en maken van afspraken.Innovatief, door iedereen gedeeld, experiment vanuit een optimale samenhang tussen organisatorische en menselijke dynamieken.
Downloads Bijlage #1
Over de auteur
Monique de Neef
- sinds 07-10-2014
- 3 tools geplaatst
Ik geloof in het verbinden van wijsheden, in en tussen mensen. En dan heb ik het over de wijsheid van ons hart, hoofd, onderbuikgevoel en lichaam. Als die wijsheden op elkaar zijn afgestemd, komt er zoveel potentieel vrij. Dat hebben we nodig om zinvolle veranderingen in onszelf en daarna met elkaar tot stand te brengen. Om verbindend samen te werken aan resultaten die er toe doen! Als expert in verandermanagement en organisatiecultuur werk ik heel graag met Theory U als procestool voor coaching en het begeleiden van verandering en transformaties. Het verbreedt de blik, brengt bewustzijn voor ethisch handelen en versterkt de omgevingssensitiviteit. Via Theory U leren mensen, vanuit wijsheid en verbinding met het potentieel, snel te handelen, afgestemd en inspelend op het grotere geheel. Dat zijn competenties die we in de huidige snelle en complexe wereld nodig hebben. Daarmee kunnen we duurzaam en op nieuwe manieren mensgericht organiseren. Dit verhoogd bewustzijn is de volgende stap in de evolutie van de mensheid. Het is tijd voor ‘Reinventing Organizations’: verbindend samen werken vanuit mensgerichte ‘Teal (Cyaan)’ principes. ‘Teal’ is een kleurencode dat verwijst o.a. naar gedeeld leiderschap, relaties vanuit gelijkwaardigheid, de mens als geheel waarbij ook de emotionele, intuïtieve, creatieve en spirituele delen van onszelf volop ruimte krijgen, en diep luisteren naar elkaar en naar de organisatie als levend systeem. Teal biedt de structuur en Theory U het proces om daar te komen. Tegelijkertijd dragen we alle lessen van onze menselijke evolutie in ons collectieve geheugen. Bewust en onbewust vormt dit de bron van ons denken en handelen. Ik ben gespecialiseerd in de Māori cultuur en hun leiderschap, de wijsheid van de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. In hun cultuur ontdek ik waarden en principes die naadloos dat collectieve geheugen en de bron van Theory U en Teal principes aangeven. De Māori wijsheid deel ik graag in mijn werk als facilitator van leiderschapsdialogen en verandertrajecten. Ik werk internationaal: ter plaatse, online of via e-Learning. In Nederland, Vlaanderen en Zweden ben ik gespecialiseerd in de (semi-)overheid, vooral in gemeenten. En of het nu om profit- of non-profit organisaties gaat, overal geldt mijn uitnodiging: “Be Aware. Connect. Matter! Because we all matter: in the past, the now and in the future!”