Tools


 • Om deze tool te kunnen waarderen moet je zijn ingelogd. Ga naar inloggen of maak een nieuw account aan.

  In Theorie U wordt volop gesproken over de ’emerging future’. Wat dat precies is, kun je in vele bladzijdes lezen in het boek ‘Theory U’, maar is het ook relatief eenvoudig te ervaren? Met behulp een stuk touw, een verstilde setting en een heldere instructie aan de uitvoerenden, kun je snel tot een mooie ervaring komen.

  Auteur
  Jos Rovers
  Level
  Gemiddeld
  Aantal mensen
  Duo
  Tijdsduur
  15 min.
  Materialen
  Stuk touw van minimaal 5 meter. Aan elke kant een meter extra is wel prettig, maar hoeft niet.
  Logistiek
  Het allerbelangrijkste is dat je er voor zorgt dat de algehele sfeer rustig, verstild en met een open hart is. In een drukke 'download' omgeving zullen mensen de ervaring niet op doen.
  Rating
  Beschrijving

  Stap 1: Zorg dat dat je publiek al enige informatie heeft over de U, het veld, leren uit de toekomst, waarnemen op meer intuïtieve niveaus. Zorg dat de sfeer enigszins verstild is en er een openheid is om te ontdekken.

  Stap 2: Laat twee personen tegenover elkaar staan met zo’n 5 meter tussen hen beiden in, en laat hen elk een uiteinde van een touw vasthouden.

  Stap 3: Spreek af wie de coach is, en wie de coachee. Laat de coachee een coach-vraag formuleren waar hij nog geen helder antwoord op heeft. We gaan nu twee rondes doen waarin we iets gaan ervaren van hoe het is om je te laden leiden door de ontluikende toekomst.

  Stap 4:

  1e Ronde, de coach representeert ‘het antwoord’ op de vraag. De coachee beweegt zichzelf ‘naar het antwoord’ toe door zich via het touw naar  de andere persoon te trekken. Zorg dat er echt spanning op het touw staat wanneer de coachee gaat lopen en laat hem zich tijdens het lopen bewust zijn van ervaringen en sensaties. Wanneer de coachee bij het antwoord is ‘aangekomen’, kun je enkele verdiepende vragen stellen over wat hij ervaart, hoe het is om bij het antwoord te zijn, enz. Daarna laat je de coachee weer zijn startplaats aan het touw innemen en hem weer even neutraal worden na deze ervaring. 

  2e Ronde, de coach staat nu voor het ’emergente potentieel’ dat met de vraag verbonden is. En hoe dat gaat met potentieel, daar hoef je niet naar toe, dat trekt jóu aan! Nu trekt dus de coach de coachee naar zich toe. Zorg er opnieuw voor dat er echt spanning op het touw staat wanneer de coachee gaat bewegen. Laat hem echt ervaren ‘getrokken’ te worden, en laat hem zich tijdens het lopen weer bewust zijn van ervaringen en sensaties. Wanneer de coachee bij het potentieel dat met zijn vraag samenhangt heeft ‘bereikt’, stel je weer enkele verdiepende vragen stellen en je informeert naar het verschil met de 1e ronde. Wanneer er waarnemers aanwezig zijn, vraag je hen ook naar hun ervaring.

  Resultaat

  Wat in deze oefening eigenlijk altijd gebeurt, is dat mensen de tweede ronde zoveel rijker vinden dan de eerste. Hun vraag wordt weliswaar niet letterlijk beantwoord maar de ruimte die ontstaat, wakkert een verlangen en een weten aan, dat vele malen groter is dan wanneer ze enkel hun probleem oplossen zoals in ronde 1. Je kunt aangeven dat dát vaak een vorm van downloaden is en dat je in ronde 2 een doorkijkje maakt naar het veld, naar Presencing en dat er iets te ervaren is van Open Will. 

  De lichamelijke sensatie is meestal zeer verschillend en ook waarnemers in de ruimte zien vaak heel scherp wat er gebeurt en hoe de verschillen zijn.

  Downloads