-
Visualisatietool
1 2 3 4 5
Om deze tool te kunnen waarderen moet je zijn ingelogd. Ga naar inloggen of maak een nieuw account aan.
Visualiseren betekent het zich iets voorstellen in een beeld. Met visualiseren kunnen we een verlangen, een missie, projecteren in de toekomst en daarmee ‘waar’ maken. Dat kan vanuit de gedachte dat alles waar energie in gestopt wordt, groeit. Energie is niet te maken of vernietigen, wel te transformeren. Dat kan bijvoorbeeld door te focussen en een beeld van de werkelijkheid heel concreet te projecteren in de toekomst.
De wondervraag als voorbeeld van een visualisatie
‘De Wondervraag’ is ontwikkeld door Insoo Kim Berg en Steve de Shazer, grondleggers van de oplossingsgerichte therapie (2004, de Jong en Berg). De wondervraag focust op de oplossing van een probleem, en niet op het probleem zelf. Dit is lang niet altijd makkelijk. Het vraagt verbeeldingskracht.
Doel
De oplossingsgerichte therapie en coaching richt zich meer op sterkte en vermogens dan op zwakten en tekorten. Het richt zich op de vindingrijkheid, kracht en wijsheid die mensen zelf al in huis hebben, maar waar ze geen verbinding (meer) mee hebben. Oplossingsgerichte therapie en coaching begint als het ware ‘aan het eind van het verhaal’. Vanuit de inspiratie, de creativiteit en de hoop die ontstaat als beelden van de oplossing zich beginnen te vormen, ontstaan gemakkelijker ideeën over de weg naar de oplossing toe.
- Auteur
- Esther de Haan
- Level
- Simpel
- Aantal mensen
- Individueel
- Tijdsduur
- 15 min.
- Rating
BeschrijvingDeze oefening kan in een groep, maar ook individueel gedaan worden.
Voorafgaand aan de wondervraag is het thema/ vraagstuk voor de bijeenkomst al kort onderzocht en benoemt. Rondom dit thema doe je de visualisatie.
Instructie:
Je gaat naar bed, zoals anders. Deze nacht gebeurt er een wonder. Alleen jij weet dat niet, want je slaapt. Je wordt wakker. Waaraan merk je dat het wonder is geschied? Waaraan merk je het het eerst? Wat is er anders? Wat is er anders aan jou? Hoe voelt het? Wat doe je? Je komt mensen tegen. Hoe reageren mensen anders op jou? Hoe voelt dat? Je gaat naar het werk. Wat is er daar anders?
Laat deelnemers kort uitwisselen in tweetallen om woorden te geven aan deze ervaring. Hierna kort woorden inventariseren op een flap, die de kwaliteit van de ervaring en het wonder weergeven. Onderstreep de woorden die generiek zijn en door het collectief herkent worden om mee verder te gaan naar een volgende stap.
ResultaatNa de wondervraag is er vaak een ander soort aandacht, andere energie en een andere sfeer in de groep. Er is eigenaarschap, betrokkenheid en een positieve lading richting de toekomst en een oplossing.
Downloads Bijlage #1
Over de auteur
Esther de Haan
- sinds 19-01-2015
- 1 tool geplaatst
Esther de Haan is oprichter van De Haan Organisatiecoaching. Ze zet haar warme menselijkheid en professionaliteit in bij complexe vraagstukken zoals transities naar duurzaamheid met Theory U. Ze werkt met passie aan verscheidene transities voor o.a. Heineken, Suiker Unie en incidenteel voor het Havenbedrijf Rotterdam. Esther legt de koppeling tussen de complexe vraag, samenwerken in teams en innoveren met Theory U. Een krachtige combinatie voor beweging vanuit eigenaarschap.